De decemberdrukte staat voor de deur

Nog een paar weken en dan is het kerst. De gezelligste feestdagen van het jaar, als je de reclames moet geloven. Hoe graag ik ook een Instagram-waardig kerstdiner zou willen, ik krijg het nooit voor elkaar. Een prachtig gedekte tafel met diverse formaten wijnglazen, kaarsen en schitterend servies, eten dat eruitziet alsof het rechtstreeks uit een receptenboek komt en familieleden die op hun netst gekleed beleefd en lachend elkaar te woord staan. Zo gaat het bij ons thuis dus niet.

Verplaatsen 
We slaan elkaar niet de hersens in hoor, geen zorgen. Ik vind kerst ook écht gezellig op onze manier. Vroeger gingen we met z’n allen naar opa en oma om daar cadeautjes uit te pakken, met al het nieuwe spul te spelen en ’s avonds lekker te eten. Standaard stonden er ragout bakjes, rollade en overgare groenten op tafel. Nadat opa de ragout had omgedoopt tot ‘heksensnot’ heb ik die bakjes jaaaarenlang niet aangeraakt (of maar naar gekeken). Nu de leeftijd van die oudjes oploopt (ze tikken ondertussen de 83 aan) proberen wij gaandeweg de traditie te verplaatsen naar het huis van mijn ouders. Oma gaat hier steevast tegenin maar gelukkig is mijn moeder ook standvastig. Ook worden de overgare groenten (serieus, áltijd) verruild voor een buffet met diverse hapjes. De afspraak is dat mijn zus en ik daar ook een bijdrage aan doen zodat de druk niet alleen bij mijn ouders ligt. We zijn geen grote familie (wel qua lengte, niet met aantal) maar als je aan ieders wensen wilt voldoen dan ben je wel even bezig.

Familie-moe
Omdat Benthe het nog niet dusdanig bewust beleeft slaan wij Sinterklaas dit jaar over. Ook vanwege de jaarlijks terugkerende mediaoproer heb ik er helemaal niet zoveel zin in. We gaan er uiteraard wel aan doen, dat hele Sinterklaas-gedoe met cadeautjes en schoentjes zetten, maar nu nog even niet. Ergens tussen Sinterklaas en de kerstdagen vieren wij het heugelijk feit dat wij al een heel jaar van onze Benthe mogen genieten en ook daarvoor nodigen wij de familie uit. De Decembermaand is een drukke, dat is zeker. We gaan tonnetjerond het nieuwe jaar in! Pfff.  Nou, op 1 januari doen we nog de beleefdheidshalve koffieronde bij familie en dan hebben we elkaar wel genoeg gezien voor een paar maanden. Er blijft ook zo weinig over om het over te hebben bij het zoveelste bakkie…

December is voor mij toch wel de drukste maand van het jaar. Of de maand waarvoor ik me het meeste druk maak, dat kan natuurlijk ook. Hoe ziet jouw Decembermaand er uit? En jouw kerstviering? Is dat er eentje zoals op we op tv zien?

3 Reacties

 1. Marretje
  27 november 2017 / 11:22

  Je vergeet nog een verjaardag in je drukke maand zus 🙂 en idd, met kerst dragen we allemaal een steentje (wat te eten) bij en maken we het gezellig met elkaar!

  • Lenneke
   27 november 2017 / 14:42

   Dat klopt maar ik wilde niet alles benoemen want we hebben ook nog twee trouwdagen om te vieren die maand. Het wordt in ieder geval een gezellige boel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.