De pil: favoriet of liever niet?

Sorry, deze afbeelding kan geladen worden

Ruim twee jaar geleden stopte ik er mee. Ik was he-le-maal klaar met de hormonale troep die ik jarenlang klakkeloos had ingenomen. We kennen allemaal het gemak van de pil en tóch koos ik ervoor om mijn lichaam de kans te geven het zelf te doen. Een hele goede beslissing, al zeg ik het zelf.

Bevrijd van controle
Tegenwoordig lees ik steeds vaker over vrouwen die stoppen met de pil. Iedere vrouw heeft daar haar eigen reden(en) voor en ik dus ook de mijne. Vanaf het moment dat ik er mee stopte heb ik me sterk gevoeld. Sterk, ja. Ik kan eigenlijk geen beter woord bedenken. Het opgeven van de controle (weten – en beïnvloeden – wanneer je ongesteld wordt en de kans op een zwangerschap verkleinen) gaf mij een heel bevrijdend gevoel. Ik vond het fantastisch dat mijn lijf het nog kon, zelf ongesteld worden en een cyclus bepalen. Oké, het verrassingseffect van wanneer het begint is niet supertof maar gelukkig is stiptheid ook tot mijn baarmoeder goed doorgedrongen. Niet aan de pil zijn bleek ook een effectief anticonceptiemiddel want het ‘wat als…’ werd toch een aannemelijk risico. En sommige risico’s wil je met bepaalde mensen gewoon niet nemen.

De man
Ik heb eens gelezen dat het type man waar je op valt, beïnvloed kan worden door de pil. Noem het toeval maar ik leerde Danny kennen toen ik al pil-loos door het leven ging en in tegenstelling tot vorige relaties lukt het samenzijn met hem wel aardig. Oké, hij is eigenlijk te vaak van huis om het samenzijn onplezierig te maken maar het gaat om het idee. Danny heeft nooit geklaagd over mijn keuze. Zelfs na de geboorte van Benthe, toen anticonceptie door de kraamverzorgster werd aangekaart, was hij degene die mijn voorstel om weer aan de pil te gaan, wegwimpelde. Hij wist dat ik het zou doen voor het gemak én om hem te plezieren want laten we eerlijk zijn: het alternatief is niemands favoriet. Het andere alternatief heeft tegenwoordig mijn voorkeur maar daar is hij nog niet aan toe. Ik begrijp het wel: mannen hebben het ook zwaar gehad en het herstel van omgaan met een zwangere, hormonale vrouw duurt nu eenmaal wat langer. Dusssss.

Ik ben blij met mijn beslissing, ondanks de voordelen die ik heb opgegeven. Hoe denk jij hierover? Is dit een bespreekbaar onderwerp thuis?

2 Reacties

 1. Kirsten
  14 november 2017 / 22:38

  Dapper en taboe doorbrekend geschreven!
  Ik denk dat “de pil” voor elke vrouw, ongeacht haar leeftijd op hormonaal nivo van grote invloed is. En daar kom je pas écht achter als je er mee stopt, of moet stoppen.

  • Lenneke
   14 november 2017 / 22:53

   Bedankt voor je reactie! Ik merk dat leeftijdsgenootjes, die destijds voornamelijk ‘aan de pil gingen‘ omdat iedereen het deed, nu steeds vaker kiezen voor een alternatief. Want ook daar zijn er tegenwoordig veel meer van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.