Ga ik zelf een kinderboek uitgeven?

Ondertussen is het een maand geleden dat ik bekend maakte dat er aan een heus kinderboek wordt gewerkt en ik kan jullie nu vertellen dat er behoorlijk schot in zit. Het betreft een verhaaltje in dichtvorm dat bestaat uit 11 delen en de illustrator heeft al 8 bijbehorende tekeningen af. Zo leuk! Ik lees het regelmatig voor aan Benthe en hoewel er nog weinig besef is van de inhoud, doet haar reactie niet onder aan andere boekjes die wij voorlezen. Een moederhand is snel gevuld, denk ik.

Uitgeven?
Terwijl de tekeningen al opschieten is het aan mij de taak om uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn wat betreft het uitgeven en verkopen van dit boekje. Het vinden van een uitgever die tegenwoordig nog het risico wil nemen met een volslagen onbekende en een vrij voor de hand liggend verhaaltje, is klein. In eigen beheer uitgeven dan maar? Ook daar blijken wat haken en ogen aan te zitten want degene die daarvoor het financiële risico moet nemen ben ik zelf. Nu ben ik heel blij met het verhaaltje, de tekeningen en sta ik volledig achter het verwachte eindproduct dus waarschijnlijk ga ik dat risico nemen, al is het alleen maar omdat ik het boekje daadwerkelijk in mijn handen wil houden. Maar goed, ga ik ze dan zelf verkopen? Ik zie mezelf nog niet langs deuren gaan of een kraampje op iedere willekeurige jaarmarkt huren om m’n boekje aan de man te brengen. Dus verkoop via een boekhandel is logischer, denk ik dan. Nou, om jullie iedere stap van het proces te besparen: er komt nogal wat bij kijken. Desalniettemin ben ik niet ontmoedigd en kijk ik uit naar de volgende stap. Op dit moment is dat wachten op de laatste tekeningen om daarna met de illustrator te brainstormen over de omslag. Dan gaan we de hele bups samenvoegen en er iets écht leuks van maken.

Een voorproefje
Omdat dit tot dusver vrij soepeltjes verloopt heb ik de illustrator alvast gevraagd of ze interesse heeft om vorm te geven aan een ander verhaaltje van mijn hand. Hiervoor heb ik meerdere gedichtjes geschreven die ik wil bundelen, mét tekeningen uiteraard. Ook heb ik een idee voor een verhaaltje over een meisje, waarvoor de inspiratie dichtbij huis komt: Benthe en de gebreide truien van oma. Al met al, aan ideeën geen gebrek! Maar die moeten even wachten want voorlopig ligt de focus op het eerste boekje. Om jullie een tipje van de sluier te geven, hierbij een voorproefje van één van de tekeningen. Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden!

6 Reacties

 1. Marretje
  26 maart 2018 / 07:54

  Zoo gaaf en dapper dat je het risico durft te nemen om het waarschijnlijk zelf uit te gaan geven. Kan niet wachten het boekje in de winkels te zien liggen en samen te lezen met vito!

 2. Kirsten
  26 maart 2018 / 08:18

  een mooie uitdaging! ik kan niet wachten tot het af is!

  • 26 maart 2018 / 21:35

   Ik ook niet! Ben zo benieuwd naar het eindproduct!

 3. Lize
  27 maart 2018 / 16:45

  Wat leuk lenneke.
  Ben heel beniewd naar het boekje .
  Met al die verhaaltjes en ongetwijfeld hele mooie tekeningen.
  Wacht af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.