Geld en gezin

Sorry, deze afbeelding kan geladen worden

Net zoals mijn vorige schrijfsel, is ook dit onderwerp best persoonlijk. Toch vind ik het geen taboe-onderwerp en praat ik er makkelijk over. Wat dat betreft ken ik sowieso weinig grenzen want ik ben over het algemeen een open boek. Gewicht, gedachten, geld… Ik heb er weinig tot geen moeite mee om het daarover te hebben. Over mijn gewicht heb ik ondertussen al genoeg gekletst en deze site is opgebouwd uit mijn gedachtenkronkels, dus laat ik het nu eens over geld hebben. Want hoe ga ik daar mee om en kom ik er elke maand mee uit? Ik vertel het je hier!

Bewustzijn
Ik weet niet of de relatie die ik met geld heb, gezond is. Van huis uit heb ik meegekregen om bewust te zijn van mijn financiële plaatje en daarom zit ik er ook bovenop. Je kan het immers maar één keer uitgeven. Nu is mijn financiële situatie anders dan die waarin ik ben opgegroeid maar mijn levensstijl is niet veel veranderd. Ik heb weinig verslavingen maar pure chocolade (zó lekker) en geld sparen zijn waarschijnlijk de grootste. Misschien komt het door vroeger, omdat ik niet van winkelen hou, of wellicht omdat ik geen waarde hecht aan dure spullen, maar iedere maand sluis ik eerst een bedrag door naar mijn spaarrekening. Althans, dat probeer ik. Want laten we eerlijk zijn: het leven wordt zeker niet goedkoper met een kindje erbij.

Hoeveel??
De zorgverzekering is iedere maand de eerste grote, automatische afschrijving die wordt gedaan. Hupsakee, daar gaan 155 euries. Daarna boek ik een vast bedrag over naar de gezamenlijke rekening die Danny en ik hebben, voor de boodschappen en elektriciteit. Wij zijn vorig jaar overgestapt naar een andere energieleverancier met de hoop dat het ons 300 euro gaat schelen. (Hier ga ik een andere keer meer over vertellen) Maar goed, zo slinkt mijn betaalrekening al aardig. Voor Benthe sparen wij iedere maand een schappelijk bedrag zodat zij over 17 jaar een fijn spaarpotje heeft. Van de kinderbijslag storten wij ook 75 euro naar de rekening van Benthe, dan groeit ‘ie net even iets harder. De afgelopen jaren heb ik geprobeerd mijn vaste lasten zo veel mogelijk te beperken met de gedachtegang: alles wat je niet uitgeeft hou je over. (Zelfde als met afvallen: alles wat je niet opeet hoeft er ook niet af) Hetgeen wat een uitdaging blijft zijn de boodschappen, iedere week weer. Ik wil niet weten hoeveel geld ik het afgelopen jaar heb besteed bij het Kruidvat maar het feit dat ik meer dan 600 spaarpunten heb zegt genoeg. Ondanks dat we zijn overgestapt op Kruidvat luiers en deze alleen kopen als ze in de aanbieding zijn, geef ik gemiddeld 80 euro per maand uit in die winkel. Hoeveel?? Ja, zoveel dus. De laatste tijd kies ik ook (te) vaak voor het gemak van potjes en die zijn toch prijziger dan een zelfgemaakt prakje voor Benthe. Maar goed, ik weet dus dat het een puntje is waar ik makkelijk geld op kan besparen. Dat is het fijne van het bewustzijn waar ik het eerder over had: ik kan er sneller op inspringen als het geld er te hard uit gaat.

Genoeg
Oké, ik heb dus een vast inkomen (ik werk 3 dagen per week), Danny heeft een stabiel loon en samen hebben we redelijk grip op ons uitgavepatroon. Die wetenschap geeft mij rust in m’n hoofd en dat is prettig. Nu we zo druk zijn met verbouwen in huis en door alle lopende projecten blijft er weinig over om te sparen maar dat is een zure appel waar we doorheen bijten. Zodra alles gedaan is kunnen we het weer wat rustiger aan gaan doen, ook met geld uitgeven. Het financiële plaatje overzichtelijk houden vind ik een sport, een uitdaging om iedere keer nét iets beter uit te komen. Moge het duidelijk zijn dat een gezond financieel bewustzijn niet inhoud dat we schrieperig zijn. Danny en ik genieten op onze eigen manier van het leven en de dingen die ons gelukkig maken. En de ene keer zijn die dingen iets prijziger dan de keer erna maar dat hoort er nu eenmaal bij. Tip: aan genieten van de kleine dingen zit vaak geen prijskaartje!

Ik weet niet of je hier iets aan hebt, misschien vond je er geen reet aan om te lezen. Aan de andere kant hoop ik toch dat het een beetje een beeld geeft van mij en hoe ik ben, waar mijn (normen en) waarden liggen en heeft het je wellicht gemotiveerd om ook een beter inzicht te creëren in je eigen financiële situatie. Zeker als je dromen koestert die momenteel buiten je budget (lijkt te) liggen, misschien door een beter bewustzijn kan je mogelijkheden scheppen om die dromen werkelijkheid te maken. Als je tips wilt dan kan je mij altijd een berichtje sturen via Lenneke@debloggendemoeder.nl 

Hoe vaak hou jij je bezig met je eigen boekhouding? Geef je makkelijk geld uit of spaar je liever?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.