Het dagritme van onze dreumes

Benthe is ondertussen 16 maanden en gedraagt zich als een echte dreumes. Ongelofelijk om te bedenken dat de zwangerschap en de bevalling ook al zo’n tijd geleden zijn. Ik herinner het nog als de dag van gisteren, zeg maar. Voorheen vond ik al dat de tijd snel ging maar tegenwoordig heeft het verloop van de tijd een nieuwe definitie gekregen. Zeker nu ik dit jaar 30 word, een leeftijd waar ik niet persé naar uitkijk, en mijn verjaardag in angstaanjagend tempo dichterbij komt. Gelukkig is Danny eerst aan de beurt om te verjaren dus dat verlegt de focus even van de een naar de ander. Helaas ben ik daarna toch écht de volgende…

Benthe’s dagritme
De vorige keer dat ik hierover schreef, was Benthe net één geworden. We zijn nu vier maanden verder en er is hier en daar wel wat veranderd. Om te beginnen zijn we volledig gestopt met het geven van Hero Comfort 2 en in plaats daarvan krijgt zij ’s morgens en ’s avonds een fles dreumesmelk van Kruidvat eigen merk (120 ml water & 4 schepjes poeder). Deze krijgt zij dus bij het wakker worden en vlak voor het slapen gaan. Wat slapen betreft: Benthe slaapt nog steeds het klokje rond, van 19:00 tot 07:00. Soms ligt ze er iets eerder in en soms wordt ze ook wat eerder wakker, het komt natuurlijk ook voor dat ze er later in ligt of later wakker wordt. Ik ga nu, voor het gemak, even uit van het gemiddelde. De laatste tijd slaapt ze rustig en hoef ik er zelden ’s nachts uit. Even afkloppen!

Eten en drinken
Op de dagen dat ik thuis ben ontbijten we samen tussen 08:00 en 09:00. We zijn er onlangs achter gekomen dat Benthe beschuitjes héél lekker vindt maar deze krijgt ze niet te vaak. Meestal eet ze een (volkoren/meergranen maar in ieder geval bruin) broodje met halvarine en beleg, of een bordje Bambix ontbijtpap. Wat betreft broodbeleg kom ik uit bij pindakaas, appelstroop, zelfgemaakte aardbeienjam of smeerworst (maximaal 1x per week) en hoewel ik het graag gevarieerder en gezonder zou zien, heb ik er vrede mee dat dit de huidige situatie is. Bij het ontbijt drinkt ze trouwens lauwwarm water. Tussen de middag krijgt zij wederom een broodje en daarbij een beker karnemelk (ongeveer 100 ml). Overdag drinkt Benthe voornamelijk waterige diksap uit een Munchkin beker van 200 ml, krijgt zij rond 10:30 een grote rijstwafel of biscuitje en rond 15:00, na d’r tuk, een fruithap. Over het algemeen drinkt ze die fles 2.5 á 3 keer leeg dus ze komt ruimschoots aan haar vocht op een dag. We noemen haar daarom ook weleens ‘lurk’ omdat ze zo’n natnek is.

’s Avonds (tussen 17:00 en 18:00) krijgt Benthe een warme maaltijd uit een potje of een zelfgemaakt prakje. Hier schreef ik de vorige keer ook over en sindsdien neigde ik steeds vaker naar een potje. Dit omdat ik doordeweeks weinig zin heb om voor mezelf te koken en daardoor vaak uitkom op maaltijden die ik niet met Benthe kan delen. Onlangs sprak ik een vriendin hierover en zij gaf mij de tip om één keer in de week een flinke pan aardappelen te koken en in te vriezen. Op die manier heb ik altijd iets achter de hand wat ik kan combineren met de groenten die ik eet. (Ik eet zelf namelijk geen aardappelen) Om kosten te besparen én omdat ik de mening deel dat ik bij een zelfgemaakte maaltijd zeker weet wat Benthe binnenkrijgt, probeer ik de potjes nu wat vaker te laten staan. Maar ze is er de afgelopen maanden zeker niet slechter van geworden hoor! (Ik ben niet meteen anti kant-en-klare maaltijden)

De laatste keer bij het consultatiebureau is een maand geleden en toen woog Benthe bíjna 11 kg. Een prima gewicht en daardoor voel ik me niet genoodzaakt om haar voedingspatroon drastisch te veranderen. Benthe is een druk en bewegelijk kind die overdag voldoende energie verbrandt en, naar mijn idee, ook voldoende binnenkrijgt. Doordat ze zo weinig stilzit is rust in de vorm van slaap heel belangrijk en hoewel zij zich soms een beetje verzet, duurt haar middagslaapje (thuis) ongeveer anderhalf tot twee uur. Nu ik erover nadenk realiseer ik me dat Benthe haar tuk eigenlijk áltijd thuis doet, of bij mijn ouders, maar nooit onderweg of ergens anders. Dit is een gewoonte die er eigenlijk vanaf het begin is ingeslopen: slapen doet ze in d’r eigen bed. Dat vindt zij prima en omdat wij het hierin huis allemaal goed doen op structuur en routine, hou ik dat er ook graag in. Het zit ‘m vaak in de kleine dingen die wij doen die het zo eigen maken. Benthe wil graag betrokken worden bij dagelijkse activiteiten zoals brood smeren, opruimen en koken, dus ik zet haar ’s morgens en ’s middags regelmatig op het aanrecht zodat zij kan helpen met de broodjes. ’s Avonds staat haar kinderstoel midden in de keuken en zit zij met een paar bakjes en een pollepel te rommelen. Het zijn kleine en simpele dingen maar in haar beleving is haar bijdrage van groot belang en dat vindt ze prachtig. Ze kan ook heel boos worden als ik ‘even snel’ de broodjes wil doen en haar er niet bij betrek. Zal dat de leeftijd zijn?

Zo, dat waren bijna 900 woorden over het dagritme van onze dreumes. Ik zou nog veel meer kunnen uitweiden over haar ontwikkeling, interesses en speelgedrag maar dat bewaar ik wel voor een andere keer. Vind je dat leuk? Is ons dagritme en/of voedingspatroon herkenbaar voor jou? Ik ben heel benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.