Het verhaal achter de naam

Ondertussen heb ik haar naam al veelvuldig gebruikt in mijn blogs maar ik ben er nooit op ingegaan waarom wij voor deze naam hebben gekozen. Benthe. Met ‘h’ ondanks dat je deze niet hoort. Waarom dan met ‘h’? Wat is de betekenis van de naam? Wie heeft de naam gevonden? Wat vind ik van de naam? Welke jongensnaam hadden wij destijds in gedachten? Ik ga je hier alles vertellen!

Stom
De allereerste keer dat Danny met de naam Benthe op de proppen kwam, vond ik het helemaal niks. Niet een beetje niks maar écht niks. Dat ik aan de naam moest wennen is dus geen misschien maar ondertussen vind ik de naam heel mooi en super goed passen bij onze dochter. Ik ben er eerlijk over dat Danny de naam van onze dochter heeft aangedragen en alle lof gaat naar hem als mensen ons erover complimenteren. Benthe is geen alledaagse naam (als in: er zitten er straks niet nog 3 in de klas) maar ook niet uitzonderlijk en eigenlijk gewoon, normaal. (Feitje: in 2016 is de naam 213 keer gegeven) Gelukkig liggen Danny en ik lekker op een lijn wat onze smaak in kindernamen betreft. Zoals ik al eerder heb verteld, waren wij al vrij snel toe aan de volgende stap in onze relatie. We kenden elkaar anderhalve maand toen we het, op een ludieke manier, over kindernamen hadden. In februari hadden we een top 3 jongens- en meisjesnamen klaar en in maart raakte ik zwanger. De favoriete namen bleven ongewijzigd tot de geboorte, omdat wij het geslacht niet wilden weten, en toen ze er eenmaal was zei ik tegen Danny: ‘daar is ze, onze Benthe.’ Op de tweede plek stond trouwens Anouk, een wat stoerdere naam die wij nog steeds leuk vinden maar die reeds verstoten is uit de nieuwe top 3. We hadden er natuurlijk voor kunnen kiezen om onze dochter twee namen te geven maar wij hebben allebei één naam en vinden dat wel prima.

Welk standpunt?
Omdat ik in de eerste instantie een beetje tegendraads was met de naam Benthe en er naar mijn idee niets aan had toegevoegd, bedacht ik dat het dan wel Bente moest worden. Oftewel: minus die ‘h’. Op die manier had ik toch íets besloten en bijgedragen aan de naam, dacht ik toen. Maar tijdens de zwangerschap was er zo ontzettend veel om over na te denken, om te regelen en om op tijd klaar te maken, dat ik met de tijd mijn standpunt vergat. Was ik nu voor of tegen die ‘h’? En had Danny het nou met of zonder ‘h’ aangekaart? Het is schandalig, zeker omdat m’n goede geheugen mijn stukje trots is, maar ik wist het simpelweg niet meer. Toen wij daarna in rondjes door bleven gaan over wie, wat, waar en waarom, zonder dat er daadwerkelijk een beslissing werd genomen over de naam, heb ik uiteindelijk gezegd: ‘we gaan voor Benthe, met ‘h’ en dat is het.’ Nee, romantisch was dat niet maar het was wel even nodig én ik had daadwerkelijk een beslissing genomen over de naam. Vanaf dat moment is het Benthe, een lieve maar niet té zoete meisjesnaam die goed bij onze namen past (hoewel ik Bente ook nog steeds mooi vind). Benthe is van origine een Deense naam en betekend ‘de gezegende’. Ondanks mijn niet-gelovige komaf vind ik dit een mooie en liefdevolle betekenis.

En anders?
Vroeger (ja, ik duik even in de nostalgische doos) waren de namen die ik in gedachten had voor mijn denkbeeldige kinderen, van een heel ander genre. Toen droomde ik over een Aurora, Luna of Emily. Of een Eros, Mauro of Roan. Uiteindelijk heb ik een Benthe gekregen en voor een jongetje hadden wij de naam Dave gekozen. Een klassiek voorbeeld dat mensen en smaak wel degelijk veranderen. (#vindikleuk) Maar goed, hoe wij op de naam van onze dochter zijn gekomen, is dus geen superromantisch, ‘dit hebben wij samen besloten‘ verhaal. Mooier dan dit kan ik ons verhaal gewoon niet maken dus hier doen we het maar mee. Nu maar hopen dat onze dochter later net zo blij is met de naam die wij met veel plezier voor haar hebben gekozen.

Welke naam of namen heb jij jouw kind(eren) gegeven?

2 Reacties

  1. Marretje
    23 mei 2018 / 22:00

    Wat leuk om dit zo te lezen… zo leer je nog eens iets hihi. Wij hebben voor de naam Vito gekozen, dit is een Italiaanse naam en betekent leven- levendig. Mijn vriend heeft al 2 kinderen waarvan de namen beginnen met de letter V, dus zo paste het mooi in het rijtje erbij 🙂

  2. 22 juli 2018 / 19:03

    Onze dochter heet ook Benthe. Ik blijf het altijd een meer stoere naam vinden. Grappig he 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.