Hypnobirthing zonder zweverig gedoe

Sorry, deze afbeelding kan geladen wordenHypnobirthing is de laatste jaren steeds populairder geworden, zeker sinds bekende moeders, zoals Doutzen Kroes, aangaven dat ze door middel van hypnobirthing hun bevalling(en) als positief en minder pijnlijk hebben ervaren. Helaas gaat hypnobirthing nog vaak hand-in-hand met vooroordelen over zweverig gedoe en wijzen aanstaande moeders het hierdoor bij voorbaat al af. Dat is jammer, vind ik, want het niveau van zweverigheid heb je volledig zelf in de hand. Ik koos voor hypnobirthing maar gaf hier, uiteraard, wel mijn eigen draai aan. Niet zoals het hoort en daardoor niet waardig om als zodanig beschreven te worden maar voor mij heeft het gewerkt.

Gewoon thuis
Allereerst moet ik eerlijk toegeven dat ik nooit bang ben geweest om te bevallen en ik denk dat dát al een heel stuk scheelt. Als je van tevoren de strijd moet aangaan met die angstgevoelens dan verbruik je energie die je veel beter kan besteden. Angst is sowieso een slechte raadgever en, net zoals met jengelende kinderen, moet je daar niet te veel aandacht aan geven. Als je het Internet afstruint dan kom je verschillende sites tegen die de cursus hypnobirthing aanbieden voor uiteenlopende tarieven. Ook varieert de inhoud van de cursus tussen de aanbieders maar vaak komt het in grote lijnen op hetzelfde neer. Omdat ik niet zo van de groepscursussen ben en een privécursus te duur vond, besloot ik het zelf te gaan doen. Gewoon thuis. Online kocht ik de cd ‘Hypnobirthing Mooi & Positief bevallen’ (klik hier voor de link naar bol.com) en daarmee ging ik aan de slag. In andere woorden: boekje doorlezen en regelmatig met de cd aan op bed gaan liggen. Ademhalingstechnieken, lichamelijke ontspanning, een irritant monotone stem: ook ik moest even doorbijten hoor. Nog geen twee weken later lag ik al te tukken voordat de intro was afgelopen! (Je onderbewustzijn neemt dan nog wel dingen op)

Extra hulp
Zoals ik al zei ben ik vaker onder hypnose gebracht en halverwege de zwangerschap vroeg ik aan de hypnotiseur, Jan Schaddenhorst, of hij een hypnose-sessie kon geven met betrekking tot bevallen of de voorbereiding daarvoor. Die had hij op dat moment niet maar speciaal voor mij heeft hij er toen eentje geschreven. Dit was ook voor hem iets nieuws maar misschien, bij positief resultaat, zou het iets zijn dat hij aan zijn assortiment kon toevoegen! Toen ik ongeveer 30 weken zwanger was deden we de eerste hypnose en de daaropvolgende weken ook, in totaal 5 sessies. Tijdens deze sessies werd er in mijn onderbewustzijn een trigger geplaatst die de staat van hypnose (diepe staat van ontspanning) zou activeren op het moment dat de bevalling begon. Ook kreeg ik een techniek geleerd om beter met pijn om te gaan en deze om te draaien tot een positieve gedachtegang van vooruitgang. Ja, dit klinkt ingewikkeld maar dat is het niet. Onder hypnose ben je namelijk gewoon nog aanwezig maar je lichaam is meer ontspannen en je haalt de kracht voornamelijk uit je hoofd. Daarom begrijp ik niet dat het als zweverig gedoe wordt aangezien want ik voel me juist heel aards als ik onder hypnose ben, volledig gegrond en in controle van mijn gedachten en mijn lijf.

Kort gezegd: hypnobirthing moet je ding zijn. Het zit uiteindelijk allemaal tussen je oren. Als jij het idee van mentale kracht belachelijk vindt dan is het waarschijnlijk niets voor jou. Als jij gelooft in de kracht van de gedachte dan kan jij leren pijn te omarmen en er een positieve draai aan te geven. Ik weet het ook niet anders te verwoorden want voor mij klinkt (en voelt) het allemaal heel logisch. Het is gewoon jammer dat het nog steeds belachelijk wordt gemaakt en als raar wordt bestempeld want ik geloof dat velen er juist baat bij zouden hebben om eens een hypnose te ervaren.

Ik ben heel benieuwd naar de meningen over dit onderwerp. Heb jij ervaring met hypnoses in het algemeen of ook met hypnobirthing? Of vindt jij het zo raar, eng of zweverig dat je er liever niets mee te maken hebt? Laat het me weten!

1 Reactie

  1. Kirsten.
    21 december 2018 / 15:35

    Een hele mooie manier om als aanstaande moeder bewust en minder pijnlijk te bevallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.