Kapot door hygiëne

Sorry, deze afbeelding kan geladen wordenNa de geboorte van Benthe stonden er een aantal dingen centraal en één daarvan was hygiëne. Logisch. Handen wassen hoort dan voor, na, tijdens, tussen en het liefst dan nog een keer, of twee. Dat deed ik dus ook braaf en consequent totdat mijn handen er dusdanig kapot door gingen dat ik mijn vingers niet meer kon buigen. Klinkt lekker dramatisch hé? Geloof me, dat was het ook wel een beetje.

Erfelijk belast
Eczeem zit bij ons in de familie. Een fijn erfelijk deeltje dat nooit een generatie overslaat en in verschillende gradaties voor komt. Gelukkig heb ik de mildste variant en heb ik eigenlijk geen reden tot klagen maar ja, dat doe ik nu eenmaal graag dus ook hierover. Grapjes terzijde, eczeem op je handen is best vervelend en pijnlijk. Niet vervelender of pijnlijker dan wanneer je het op andere plekken, of zelfs over je gehele lichaam hebt, maar desalniettemin is het niet leuk. Benthe was een paar dagen oud toen mijn handen tot bloedens toe kapot waren, door het veelvuldig wassen. Vraag me niet waarom maar ze kunnen er gewoon niet tegen. Ik heb er al jaaaaaaren met vlagen last van, de ene periode meer dan de ander, maar ik kan me geen tijd herinneren dat mijn handen helemaal heel waren. Bij een dermatoloog ben ik overigens nog nooit geweest want de huisarts schrijft zalfjes voor waarvan een magische combinatie meestal wel werkt. Helaas betreft het dan vaak een hormoonzalf en toen Danny die in de kraamweek bij de apotheek ophaalde, werd hem op het hart gedrukt dat ik niet aan de baby mocht zitten als ik mijn handen met die zalf had ingesmeerd. Hóe dan?

Supersexy
Ja jongens, daar komt een goed bewaard geheim naar boven: handschoenen. Supersexy! Danny wordt er altijd he-le-maal wild van… Uhm, nee niet echt. Ik gebruik ze dus alleen als het echt, echt, écht niet anders kan en de (hormoon)zalf een kans wil geven om goed in te trekken. Dan gaat het weer even een paar dagen goed (lees: ik kan m’n vingers weer buigen en op een normale manier een stukje typen) en gaan de handschoenen weer zo ver mogelijk de kast in. Dan haal ik er liever iets anders uit om aan te trekken, zeg maar. Iets wat wél supersexy is. Niet dat mijn hoofd daarnaar stond in de kraamweek hoor, maar goed ook dat geheel terzijde. Waar ik naar toe wil met dit alles is dat ik onlangs verschillende blogs tegenkwam van andere moeders die ook last hebben van hun handen. Schrale huid, droogheid, wondjes en soms eczeem. Apart hé? De een zweert bij Nivea terwijl de tweede het bij een ander merk zoekt en zo rommelen we allemaal door. Ik kan de namen van de zalfjes die ik gebruik amper uitspreken dus ik zal ze jullie besparen (tevens alleen met doktersrecept te krijgen) maar de tip die ik jullie niet wil onthouden: uierzalf. Simpel, goedkoop en werkt als een tierelier op schrale of droge plekken. Uierzalf dus, mocht je het handig vinden om te weten. Smeer er niet je hele handen mee in want dan glibbert en glijd alles door je vingers en dat willen we niet met de kostbare lading die wij, moeders, het meest in ons handen hebben. Toch?

Heb jij weleens last van droge huid of eczeemachtige plekjes? Hoe ga jij daar mee om en wat smeer jij er op?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.