De kracht van zelfkennis

Zelfkennis betekent voor mij het bewustzijn van mijn aanwezigheid, van mijn doen en laten, van de gevolgen van mijn woorden en daden. Het begrijpen van de effecten die mijn beslissingen hebben op mezelf en anderen. Het vooraf kunnen inschatten hoe bepaalde situaties uit gaan lopen aan de hand van mijn normen en waarden. Toegeven aan behoeftes zonder rekening te houden met anderen of wat zij daar van (kunnen) denken. Het klinkt egoïstisch, alsof ik alleen maar met mezelf bezig ben, maar niets is minder waar. Door te weten wat ik wil, wat ik leuk vind en waar ik voor sta, ben ik meer dan ooit in staat mezelf en anderen te plezieren. Dit omdat de dingen die ik doe oprecht zijn, vol toewijding en zonder mezelf of een ander tekort te doen.

Doordat ik mezelf goed ken, kan ik mijn energie beter besteden dan voorheen en deze effectiever investeren in de mensen die mij dierbaar zijn. Ik streef er naar om anderen te helpen, ze te verblijden en het leven voor hen makkelijker te maken. Een lange tijd heb ik geprobeerd dit voor iedereen te doen. Dit was een onhaalbaar doel (duh…) en tijdens het proces van persoonlijke groei heb ik geleerd dit beter te doseren. Het gaat mij nu een stuk makkelijker af om te kiezen en beter in te schatten wie het waard is om energie in te steken. Het is niet meer dan menselijk dat ik aardig gevonden wil worden maar ik wil dat niet meer ten koste van mezelf. Als iemand mij, mijn acties, mijn standpunten etc. niet begrijpt of er een negatieve mening over heeft, dan laat ik diegene maar. Dit is (nog steeds) een gigantisch struikelblok voor mij maar ik doe keer op keer mijn best mezelf te herinneren dat het een onbegonnen strijd is de ander te overtuigen het beeld dat hij of zij van mij geschetst heeft te veranderen. Ik ken mezelf en de mensen die mij dierbaar zijn kennen mij. Het is niet egoïstisch om mijn behoeftes te kennen en te kiezen voor mijn eigen welzijn.

Mijn gezin, mijn familie en mijn vriendinnen kennen mij, de echte ik. Dat geeft rust. Het niveau van zelfkennis dat ik ondertussen heb bereikt, heeft mij rust in mijn hoofd gegeven. Ik heb jarenlang veel energie verspild door mij altijd aan te willen passen aan een situatie, aan een omgeving, aan een groep. Sinds een jaar of 4 ben ik daar gestaag minder moeite voor aan het doen. Constant blijven aanpassen is een ontiegelijke energievreter en dat is het mij simpelweg niet (meer) waard. Zeker nu ik moeder ben vind ik het belangrijk trouw te blijven aan mezelf. Ik twijfel er niet aan of ik goed genoeg ben, of het niet nog een tandje beter kan, omdat ik weet dat alles precies prima is. Mijn leven klopt zoals het nu is, het is alles wat ik wenste en eigenlijk zo veel meer dan dat. Ik kan in de spiegel kijken en ‘dankjewel’ zeggen want door mezelf echt te leren kennen, ben ik in staat anderen dat ook te laten zien. Tevens geen kwaad woord over de mensen die deze denkwijze maar raar vinden, ieder z’n ding. Zelfkennis is een vorm van liefde die een ander mij niet kan geven en aangezien ik het nog minstens 60 jaar met mezelf wil uithouden vind ik het belangrijk te investeren in die relatie.

Ieder moment is een geschikt moment om te beginnen met jezelf beter te leren kennen. Begrijpen waarom je bepaalde dingen doet. Realiseren waarom iets je eerste reactie is. Beseffen dat alleen jij jezelf hoeft te accepteren en dat jij niet hoeft te veranderen voor een ander. Jezelf kennen is jezelf bevrijden van alles wat jij denkt dat je moet zijn en omarmen wie jij al bent.

Lenneke

Lenneke (1988) is de bloggende moeder op deze site. Mama van een dochter (2) en een zoon (0) en altijd druk in de weer. Ze heeft van jongs af aan een passie voor schrijven, is op een missie haar gedachtegang leuk te verwoorden en hoopt met haar ervaring op het gebied van persoonlijke groei anderen te helpen.

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

4   23
7   27
6   20
1   13
5   14