Ongegeneerd nutteloos in mijn vrije tijd

Vrije tijd is nogal een dingetje. Als moeder staat mijn leven volledig in het teken van Benthe. Ik sta er mee op, ik ben er overdag mee bezig en als ik ga slapen is het niet een pet die ik afzet of een jas die ik uittrek. Moeder zijn is hét. Voor mij is het alles. Maar aangezien Benthe het heerlijk vindt om te slapen, overdag meestal twee tukjes van gemiddeld anderhalf uur per keer en ’s avonds vanaf 19:30, blijft er eigenlijk nog best veel tijd over. Vrije tijd. Tijd voor mij. Heerlijk zou je denken maar ik heb geen idee wat ik er mee moet…

Opgeruimd gevoel
Oh, hoe graag ik nu zou vertellen dat ik die uurtjes onwijs nuttig besteed. Het huis schoonmaken, de vuile was wegwerken, projecten afmaken of lichamelijke beweging… Het zou allemaal kunnen. Aan tijd éigenlijk geen gebrek. Zin en motivatie daarentegen, ja dat ontbreekt wel een beetje. Ons huis is niet smerig en Dettol is mijn maatje maar ik ben er niet dagelijks uren mee bezig. Tijdens Benthe’s middag tuk lukt het vaak om het merendeel aan schoonmaaktaken er doorheen te jassen. Dat vind ik fijn want een opgeruimd huis geeft mij ook echt een opgeruimd gevoel. Op de bank ploffen met mijn telefoon, en dus social media binnen handbereik, is een gewoonte die ik probeer af te leren. Het is zó verleidelijk maar ik wil mezelf niet verliezen in de onlinelevens van anderen op Instagram dus leg ik mijn mobiel steeds vaker weg. Mijn laptop zet ik eigenlijk pas ’s avonds aan en dan kijk ik graag naar The Flash op Netflix (eindelijk staat seizoen 3 erop). Slecht hé? Ik weet het.

Nuttig
Allemaal leuk en aardig maar feitelijk komt er dus niets nuttigs uit mijn handen. Voor iemand die beweert te barsten van de ambitie een gepubliceerde auteur te worden schrijf ik verdomd weinig. En als ik écht verstandig was dan zou ik ook meer moeten lezen. Om van deze site een succes te maken zou het inhoudelijk waarschijnlijk een stuk beter kunnen. En van dat ‘om de dag een nieuw stuk online’ komt de afgelopen week óók niets terecht. Nee, van Netflix kijken word ik zeker niet wijzer, beter, rijker of succesvoller maar wel relaxter, en dát is ook wat waard. Ook doe ik tegenwoordig iedere avond een poging wat oefeningetjes te doen. Een squat hier en sit-ups daar… Ja, veel mooier kan ik het niet maken want eerlijk gezegd stelt het niet veel voor. Al met al, de conclusie is dat het allemaal beter kan maar op de momenten dat Benthe slaapt, en ik dus de tijd aan mezelf heb, vind ik het heerlijk om gewoon niets te doen. Niet nuttig zijn is ook wel eens lekker want op de momenten dat ze wakker is (en ja, eerlijk is eerlijk, ook als ze slaapt) ben ik bewust én onbewust altijd met haar bezig. En die spanningsboog kan niet non-stop gespannen blijven, zelfs niet bij zo’n irritant perfectionistisch persoon als ik. Dus kijk ik volledig schaamteloos en met plezier naar nietszeggende series op Netflix. Gewoon omdat het kan.

Herken jij je hier (een beetje) in of kan jij je er niets bij voorstellen? Wat doe jij in de uurtjes waarin je kindje ligt te slapen? Misschien breng jij mij nog op ideeën!

2 Reacties

 1. Kim
  11 januari 2018 / 00:54

  Heel herkenbaar! Ik vind het super fijn om in die anderhalf uur dat Fedde slaapt (en Fay op school is) even niets te hoeven. Ik ben het mezelf gaan gunnen in de loop van de tijd. Gewoon even op de bank, kopje thee en dan Netflix of iets anders. Soms ga ik na een tijdje weer aan de slag maar soms gun ik mezelf ook gewoon zijn hele slaaptijd. Het mag! Een goede moeder moet ook goed voor zich zelf zorgen, die energie en rust die je dan opdoet straal je ook weer uit. Dus geniet ervan

  • Lenneke
   14 januari 2018 / 20:09

   Precies, zo zie ik het ook. Die momenten voor jezelf mogen precies dat zijn: voor jezelf. En of iemand nou dolgelukkig wordt van strijken, stofzuigen, film kijken, mediteren of een boek lezen: het kán allemaal. Heerlijk! Lekker blijven genieten van jouw momentjes, Kim.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.