Tips voor het verbeteren van je zelfkennis

Sorry, deze afbeelding kan geladen worden

5 tips voor het verbeteren van je zelfkennis:

  • Focus op positieve gedachten. Negatieve gedachten zijn vaak overheersend. Dat gaat onbewust en als je er niet bij stil staat lijkt het alsof je er geen controle over hebt. Door ons hiervan bewust te worden zijn wij in staat dit om te draaien en de focus te leggen op het positieve. Het kost energie en er gaat tijd in zitten maar op den duur zal je merken dat jij je gedachten steeds beter kan relativeren en leert ze van een ander perspectief te bekijken. Een van de makkelijkste oefeningen om positiever in het hier en nu te zijn, is dagelijks reflecteren. Neem ’s morgens een moment voor jezelf en verbeeld je hoe jij wilt dat de dag verloopt: positief, voorspoedig, leuk. Daarnaast is het belangrijk om dankbaar te zijn. Afgezaagd? Ja, misschien wel maar het feit dat het door anderen ook wordt aangeraden houdt in dat er een kern van waarheid in zit. Door te al het goede en mooie te erkennen geef je er gevoel aan en daarmee nóg meer waarde. Die affirmatie, wat je uitstraalt, krijg je in meervoud terug. Als jij positiviteit uitstraalt is dat wat je terugkrijgt.
  • Schrijf een dagboek of brief aan jezelf. Door te verwoorden wat jij op dit moment denkt, hoe jij je voelt en wat je huidige situatie is, hou jij jezelf als het ware een spiegel voor. Je hoeft jezelf niet wijs te maken dat het goed gaat als dat niet waar is. Schrijven is een hulpmiddel bij verwerking. Het werkt helend om gedachten en gevoelens aan het papier toe te vertrouwen. Daarnaast wordt het een basisprincipe om eerlijk te zijn tegen jezelf. Niemand anders zal die woorden lezen. Laat je eens ongedwongen gaan en schrijf het van je af. Meestal lucht dit heel erg op. Ik raad ook aan een brief te schrijven aan je toekomstige zelf met alles wat je wenst, droomt en hoopt te bereiken. De tijd die voor ons ligt is onbeschreven. Grijp die kans!
  • Evalueer je huidige situatie en vriendschappen. Over energievreters gesproken… We kunnen er niet omheen dat er dagelijks contact is met andere mensen. Op het werk, het schoolplein, met je vrienden. Zelfs online is er regelmatig urenlange interactie tussen mensen. Het onderhouden van die contacten kost energie maar de goede contacten en de fijne vriendschappen leveren ook energie op. Dat laatste is zeer belangrijk in de balans van geven en nemen. Leer jezelf beter kennen door je huidige situatie nader te bekijken (bijvoorbeeld: word je blij van het werk dat je doet?) en je vriendschappen te evalueren (je weet echt wel wie de energiezuigers zijn). Waarom zijn deze situaties en vriendschappen zoals ze zijn? En belangrijker: wat kan jij doen om het voor jezelf plezieriger te maken? Wat zijn jouw behoeftes?
  • Doe dingen die je blij maken. Bepaalde muziek, een film of een wandeling door het bos. Verleg je aandacht van het alledaagse en de eindeloze stroom gedachten door iets voor jezelf te doen. Wat maakt je blij? Geef jezelf persoonlijke aandacht zoals een ander dat niet kan geven. Probeer ondertussen te beseffen waarom datgene je blij maakt en wat je kan doen om je vaker zo te voelen. Een goed gevoel en positieve gedachten zijn een ijzersterke combinatie en daar willen we meer van.
  • Durf voor jezelf te kiezen. Hier hebben behoorlijk wat mensen moeite mee en dat is begrijpelijk want voordat je het weet wordt je bestempeld als egoïst. Belachelijk als je het mij vraagt want voor jezelf kiezen is juist prettig en rustgevend. Het is belangrijk te weten wat jij nodig hebt om je goed te voelen, om tot rust te komen in deze hectische en veeleisende maatschappij. Zodra jij leert los te laten wat een ander van jouw keuzes vindt, bevrijdt jij jezelf van een grote last en heb jij je handen vrij om wat anders vast te pakken. Dingen die jij leuk vindt om te doen, bijvoorbeeld.

Ik hoop dat deze tips je helpen bij dit onderdeel van persoonlijke groei. Het kan af en toe lastig zijn om gedachten te verwoorden dus misschien kan je dan de focus leggen op je gevoel. In plaats van: waarom denk ik zo over bepaalde dingen? Vraag jezelf dan af: waarom voel ik me zo door bepaalde dingen? Hopelijk helpt dat.

Lenneke

Lenneke (1988) is de bloggende moeder op deze site. Mama van een dochter (2) en een zoon (0) en altijd druk in de weer. Ze heeft van jongs af aan een passie voor schrijven, is op een missie haar gedachtegang leuk te verwoorden en hoopt met haar ervaring op het gebied van persoonlijke groei anderen te helpen.

Share:

1 Reactie

  1. Kirsten
    27 september 2019 / 08:30

    Leuke site zo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

4   23
7   27
6   20
1   13
5   14