Wat eet mijn eenjarige dochter?

Sorry, deze afbeelding kan geladen worden

Nu Benthe een jaar is lijkt het mij leuk om te delen hoe haar dag er uitziet qua eten, drinken en slapen. Dit is natuurlijk onwijs persoonlijk en ik vind het daarom ook best spannend om dit te delen. Spannend ja, omdat ik weet dat het allemaal nog beter en gezonder kan maar dit is wat werkt voor ons en ze doet het er prima op. (Groei: prima. Ontwikkeling: top) Oké, drie keer diep ademhalen… hier gaan we!

Drinken
Benthe krijgt nog driemaal daags een fles dieetmelk van Hero Comfort. Deze krijgt ze ’s morgens na het wakker worden, voor d’r middag tuk en ’s avonds voor het slapen. Dit zijn flessen van 180 ml water en 6 scheppen poeder, in totaal 200 ml melk. Soms gaan deze op tot de aller-allerlaatste druppel en andere keren blijft er ruimschoots over, dat mag ook want we zijn een beetje aan het afbouwen. Tussendoor drinkt ze diksap, lauwwarm water, gewone melk en karnemelk, deze laatste is veruit favoriet. De hoeveelheid die Benthe in totaliteit drinkt verschilt per dag maar meestal drinkt ze ongeveer 1 liter (inclusief die flessen met melk)

Eten
Onlangs kreeg ik een overzicht toegestuurd van wat een kindje van Benthe’s leeftijd zou moeten eten. Dit advies neem ik ter harte maar is voor mij geen reden om het voedingsschema rigoureus om te gooien. Wederom doen wij het gewoon op onze eigen manier, met eten wat voor ons normaal is (en nee, dat is geen superverantwoordelijk voedsel zoals hummus, gekookte eieren met kipfilet en avocado’s op speltbrood – sorry).

Benthe ontbijt rond 08:30 met een bordje pap, gemaakt van 150 ml van diezelfde dieetmelk van Hero Comfort. De laatste tijd is het een beetje zoeken want soms eet ze de pap wel graag en andere keren niet, daarom bied ik haar ook brood aan met een beetje roomboter. Als er maar iets in dat maagje terecht komt ’s morgens! Tussendoor krijgt ze een rijstwafel of een paar wortelsnacks (zo’n gepoft knabbelding), laatst heb ik ook rozijntjes geprobeerd maar daar moest ze niets van hebben. Rond de middag eten we weer een broodje, het liefst eet ze deze met roomboter en appelstroop, en bied ik ook wat fruit aan. Gelukkig is Benthe dol op banaan en sinds kort hapt ze dat lekker weg dus dat scheelt weer snijden, prakken en lepelen. Top!

Na d’r tukkie krijgt Benthe haar fruithap (meestal een potje, daar eet ze driekwart van op) en rond 18:00 eten we de warme hap. Dit is afwisselend zelfgemaakt of een potje, wat op dat moment beter uit komt. Vandaag at ze zowaar een heel potje op en dat is een complete omslag in vergelijking met afgelopen week. Ook dat is dus wisselend en als ik het idee heb dat er nog wel wat bij kan in d’r buikje dan bied ik haar nog een broodje aan, vaak gaan er dan wel een paar stukjes in. Als toetje krijgt ze ongeveer een á twee eetlepels magere kwark of Griekse yoghurt want Benthe vindt zuivelproducten heerlijk.

Slapen
In principe (afgelopen week buiten beschouwing gelaten) slaapt Benthe onafgebroken het klokje rond. Ik leg haar tussen 19:00 en 19:30 in bed en dan slaapt ze tot een uur of 07:00. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk want als ze een enge droom heeft of haar speentje kwijt is, dan ligt ze midden in de nacht te gillen alsof haar leventje ervan afhangt. Maar dat nemen we voor lief hé? Dat soort nachten noem ik dus maar uitzonderlijk. Overdag tukt Benthe meestal twee keer, al is dat afhankelijk van het moment waarop we de dag beginnen. Als zij al vroeg voor de fles komt (voor 06:30) dan leg ik haar terug in bed en vaak slaapt ze dan tot 08:30 – 09:00. Als dat zo is dan doet ze ’s morgens geen tukkie en halen we door tot 13:00, daarna slaapt ze gemiddeld twee uurtjes. Als ze ’s morgens wel bijtijds écht wakker is dan slaapt ze vaak tussen 09:30 en 11:30 en dan ’s middags tussen 14:00 en 16:30. Ja, ze is wel een slaapkop maar op de momenten dat Benthe wakker is, is ze ook niet te houden. Stilzitten komt weinig tot niet voor en doorgaan is het gangbare motto. Geen idee van wie ze dat heeft hoor…

Pff, nou. Zit je nog? Of ben je van je stoel gevallen van ontzetting? Het is maar goed dat ik alleen de zorg draag voor Benthe en dat jij zelf mag bepalen wat jij jou kindje(s) aanbiedt. Dat vind ik het mooie van het ouderschap: iedereen doet alles met de beste intenties voor hun eigen kind. En daar doen we het dan maar mee.

2 Reacties

 1. Marretje
  8 januari 2018 / 07:36

  Oké… Ik heb dan nog wel 4.5 maand om dat mijn ventje allermaal aan te gaan bieden maar voorlopig komen wij nog ‘lang’ niet aan die hoeveelheden. Maar dat wat we hem geven (4 flessen van 180+6 – fruit hapje – half potje (en dan die van 4mnd) groente – en als het meezit een bordje pap in de ochtend al gaat dit de laatste week erg moeizaam) blijft er nu wel gewoon in, en daar zijn wij al erg blij mee!!! Het word vast vanzelf meer wat zijn buikje verdragen kan.
  Want ze kunnen wel schema’s maken en zeggen hij heeft 4 maanden de tijd voor een halve boterham… maar als ze dat om de een of andere manier niet kunnen verwerken. # dan liever minder als dat wel goed gaat 🙂

  • Lenneke
   8 januari 2018 / 21:02

   Inderdaad, zo is het maar net. Richtlijnen en adviezen zijn nuttig maar niet perse leidend. Ieder kindje is uniek en ook hierin doen ze het allemaal op hun eigen tempo. Gelukkig houdt jouw mannetje het eten steeds beter binnen! Hopelijk blijft het zich in een stijgende lijn ontwikkelen en kan hij steeds meer genieten van al het lekkere eten dat jij voor hem klaarmaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.