Wat moet jij nog doen?

Ken je dat? Dat de minuten, uren, dagen een beetje voorbij razen? Dat je op vrijdagmiddag denkt ‘yes, bijna weekend’, je twee keer met je ogen knippert en het plotseling zondagavond is? Dat je barst van de (goede) ideeën en intenties maar er werkelijk niets (nuttigs) uit je handen komt? Dat je ergens aan begint, wordt afgeleid (wat onvermijdelijk is met een kind om je heen) en je er daarna dagenlang niet aan toe komt om het af te maken? Dat je ontelbaar veel lijstjes maakt van alles wat je wil, kan, mag en moet maar diep van binnen weet dat de kans vrijwel nihil is dat er daadwerkelijk iets van terecht komt? Ken je dat niet? Wat heerlijk voor je! Ken je dat wel? Welkom bij de groep!

Ik moet…
nog douchen. Laat ik daar eens mee beginnen. Hoewel ik m’n badjas al anderhalf uur geleden heb aangetrokken ben ik nog niet verder gekomen dan dat. En dat terwijl mijn hele lijf schreeuwt om een uitgebreide douchebeurt want heet water kunnen mijn spieren momenteel goed gebruiken. Ook kan het geen kwaad om mijn haar eens te verwennen met een maskertje want het effect van de hormonen (een prachtige bos glanzend en gezond haar) is al een tijdje geleden uitgewerkt. En nee, van die doffe sprieten stro op m’n hoofd word ik niet zo blij dus een uitgebreide verzorging zou niet misplaatst zijn. Maar in plaats dat ik dus lekker even veel te lang onder de douche ga staan, probeer ik nu al veel te lang iets leuks op papier te krijgen, zonder succes. Want dat moet ik ook nog doen: een blog schrijven. Omdat ik vind dat ik nalatig ben geweest door de laatste tijd zo weinig te schrijven, ondanks dat mijn hoofd er gewoon niet naar staat en hetgeen dat uit mijn vingers komt allesbehalve plezierig leesmateriaal is. Dus dan kan ik maar beter niets plaatsen, toch? Want op mijn sikkeneurige gezeur zit niemand te wachten, je hebt immers zelf ook genoeg aan je hoofd. En even ongestoord kunnen douchen staat waarschijnlijk ook heel hoog op jouw wensenlijstje, kan ik me zo voorstellen. Dat is het mooie aan het ouderschap: ondanks alles wat iedereen anders doet, zijn sommige dingen in ieder huis hetzelfde. Gewoon even naar de wc kunnen zonder dat een dreumes er met het toiletpapier vandoor gaat. Of twee handen ter beschikking hebben om een broodje te smeren, die voor de verandering eens voor jezelf is. Of met een onbesmet en kreukvrij truitje op je werk arriveren, daar hangen we bijna de vlag voor uit! Dus ja, hoewel sommige het voor elkaar krijgen online een leven te creëren waarin alles vlekkeloos lijkt te gaan, geloof me: ook zij laten soms een bal vallen.

Ik wil…
meer in het hier en nu leven, genieten van ieder moment en oprecht beseffen hoeveel geluk ik in mijn leven heb. De boel eens gewoon de boel laten, me niet druk maken om de boodschappen, de radiatorombouw die nog in elkaar gezet moet worden of het behang op zolder dat pas voor de helft is verwijderd en er nu verdrietig bijhangt. Ik wil leuke dingen doen, op pad gaan met Benthe en volop genieten van de tijd met z’n drieën (want helaas zijn die uren nogal karig). Herinneringen maken staat nu bovenaan mijn lijstje, de rest is volledig ondergeschikt daaraan. Pannenkoeken eten, wandelen in het bos en naar de geitenboerderij: dat zijn pas mooie to-do’s. En om die bos stro op m’n hoofd maak ik me pas druk als de geiten er aan beginnen te knabbelen. Shit happens. En door. Danny en ik gaan een beetje gebukt onder het moeten. We moeten zo veel, van alles, altijd. Stiekem wil ik ook een heleboel maar die wensen lijken het nooit te winnen. Klaar daarmee. Het wordt tijd om dingen eens anders aan te pakken. We gaan omdenken. Niet omdat het moet maar omdat het kan! (Super afgezaagd, ik weet het, maar wel heel toepasselijk)

Ik wil nu lekker uitgebreid en ongestoord douchen dus ik brei er een einde aan voor vandaag. Het resultaat is half niet zo neerslachtig als ik vooraf vreesde, misschien zelfs een beetje inspirerend. Laat het moeten los, lieve mensen. Misschien houden we dan spontaan tijd over voor de dingen die we diep van binnen al heel lang willen doen.

4 Reacties

 1. Marretje
  29 januari 2018 / 09:15

  Mooi en heel herkenbaar…. niks neerslachtigs aan gewoon de waarheid.

  • Lenneke
   29 januari 2018 / 21:41

   Dankjewel, Marretje!

 2. Kirsten
  29 januari 2018 / 19:42

  “moeten” doen we op het toilet ! succes met omdenken , dat zal heerlijk bevrijdend zijn.

  • Lenneke
   29 januari 2018 / 21:41

   Bedankt, Kirsten! Ik doe m’n best

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.